ОШ „Павле Поповић”

Настава у природи

ПЕРИОД : 18.4. – 25.4.2017. ( 7 ноћи )

МЕСТО : Златибор , хотел ,,Голија“

ИЗВОЂАЧИ :

  1. Добринка Маринковић(професор разредне наставе одељења 42)- број ученика : 7
  2. Слађана  Дамевић(професор разредне наставе одељење 32) – бројученика : 16

ОРГАНИЗАЦИЈА : ,,Гранд  турс“

Ученици ОШ ,,Павле Поповић“ боравили су на Златибору. Смештени смо у хотел ,,Гoлија”. Ученици 32 у приземљу ( 6 соба + соба за учитеља ), а 42 на првом спрату ( 2 собе +соба за учитеља ), док су деца су распоређена у договору са учитељем.

Број кревета по собама прилагођен,иако су собе, углавном трокреветне и четворокреветне. Свака соба је имала ТВ и своје купатило. Хигијена је задовољавајућа, собе су, као и ходник, током дана сређиване ( усисавање, брисање…) .

Пут до хотела је протекао без проблема и при доласку и при одласку. Правиле су се потребне паузе.

Боравак смо почели са вечером, а завршили ручком. Ужина је спакована и подељена на паузи при повратку кући. Оброци су сервирани  у кухињи хотела ( 3 главна оброка и поподневна ужина ). Храна је била свежа, укусна и по потреби додавана ученицима који су желели  још. Послуживана у тачно договорено време.

У склопу хотела налази се базен и неколико ограђених терена. У изградњи је спортска сала затвореног типа. Настава се могла одвијати у неколико просторија. Постоје табле и основна средства за рад ( организацију часа ).

У предворју, поред рецепције постоји могућност пуштања интересантних емисија и филмова.  Лекар је био доступан 24h . Имао је своју ординацију, као и потребне лекове . Увек је био расположен и спреман да саслуша и прегледа сваког ученика. Лекове су деца добијала по потреби.

Рекреатор је организовао свакодневне активности у складу са временским приликама. У периоду одвијања рекреативне наставе, падао је снег и било је веома хладно ( испод  0 степени). Ми смо се надали лепшим и топлијим данима, па гардероба која је понета није одговарала тренутној температури. Због тога је рекреатор шетње прилагођавао  и организовао тако да се деца не исквасе много и не претерају са боравком на хладном ваздуху.

На распореду је била свакодневна преподневна шетња, одмор и учење након ручка. Ишли смо до центра Златибора, метеоролошке станице, споменика, шетали поред  језера, ратне болнице, цркве, парка диносауруса…

Послеподне је било резервисано за одлазак на базен. То је било посебно интересантно  свој деци. Вода у базену је била чиста, а простор за пресвлачење уређен и чист. У склопу базена налазе се свлачионице, тушеви и фенови.  Рекреатор их је сачекивао, био све време присутан заједно са нама учитељима и испраћао их.

Вечерњи програм је био разноврстан. Почињао је у 20h , а завршавао између 21.30 и 22 сата . Свако вече имало је нову тему или задатак (маскенбал, најбоља фризура, караоке, квиз…). Деца су била весела и радо су учествовала у свим активностима.

На крају рекреативне сви су добили дипломе. Организован је и преподневни програм у затвореном простору, када време није дозвољавало да се изађе у шетњу. На теренима испред хотела, када није било падавина, дечаци су играли фудбал, а девојчице су организовале своје активности ( чуњеви, лопте…).

Поред ових техничких и организационих ставки, најбитнија је била атмосфера која је владала. Ученици су били весели и сваки дан им је био интересантан. Лепо су сарађивали са Дејаном, рекреатором, једва чекајући следећи задатак.

Свакодневно су им прегледане собе, тако да су се трудили, а уједно и учили како се понаша када делимо простор и када смо у заједници.

Колегама препоручујем хотел за који нисмо имали замерки.

Слике можете видети у галерији.

                                          ВОЂА ПУТА

Слађана Дамевић