ОШ „Павле Поповић”

Новости

Бесплатни таблети за ученике 3- 6. разреда ОШ

Данас је одржан састанак директора београдских основних школа и председника општина са министром просвете, науке и технолошког развоја, Бранком Ружићем, замеником градоначелника Града Београда, Гораном Весићем, помоћником министра за предшколско и основно образовање, Миланом Пашићем, начелником Школске управе Београд, Драганом Филиповићем, у вези најновијег пројекта усмереног ка подршци образовно- васпитном системау.
Град Београд и Министарство просвете, науке и технолошког развоја издвојили су значајна финансијска средства за улагање и напредак у образовању наших ученика. Штампане уџбенике (српски језик, математику, свет око нас и обавезни страни језик) добијају ученици првог и другог разреда. Вредност овог пројекта је око 190 милиона динара.
Таблет добијају сви ученици трећег, четвртог, петог и шестог разреда уз одговарајуће дигиталне уџбенике. Родитељи потписују реверс за таблет на период од три године са осигурањем ( оштећења, крађе, поправке- све осигурано). Веома битна напомена, сваки таблет ће имати бесплатну интернет конекцију, приступ образовним садржајима, али и статус мировања од 22:00 до 06:00.
Уједно, за учитеље и наставнике ће бити обезбеђено 6 752 бесплатних лаптоп рачунара.
У сарадњи са ГО Барајево ћемо реализовати овај подстицајни пројекат, уз задовољство и захвалност свих учесника- ученика, родитеља и запослених.
Ова подршка ће нам значити веома много у даљој реализацији образовно- васпитних циљева и задатака.

                                                                                     

Чаролије рециклаже

Честитамо нашим учитељицама Биљани Тасић и Драгани Мићић на освојеном 1.месту 5. смотре ,,Чаролије рециклаже”, уз креативну помоћ мајке ученика 1/2, Злате Протић Ћирић💜
Управо је завршена 5. смотра рециклаже у организацији Друштва учитеља Београда под називом ,,Чаролија рециклаже”. На Смотри су учествовали сви пристигли радови из Републике Србије. 👏

БОГАТИЈЕ СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ ЗА НАЈМЛАЂЕ ОСНОВЦЕ

ОД 1. СЕПТЕМБРА БОГАТИЈЕ СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ ЗА НАЈМЛАЂЕ ОСНОВЦЕ
Основне школе на територији наше општине биће током целе наредне школске године (2021-2022.) део пројекта бесплатног школског спорта који организују Град Београд и Факултет спорта и физичког васпитања.
Тим поводом је у просторијама општине одржан састанак током кога су договорени детаљи реализације овог пројекта. Састанку су присуствовали Дејан Сузовић, професор Факултет спорта и физичког васпитања, председник ГО Барајево Слободан Адамовић, председник скупштине ГО Барајево Дарко Пауновић, чланица Већа ГО Барајево задужена за спорт Јелена Јанковић, као и директори и наставници физичког и здравственог васпитања барајевских основних школа.
Пројектом је предвиђено да током предстојеће школске године свака школа изабере један од осам понуђених спортова (кошарка, одбојка, рукомет, фудбал, атлетика, плесови, борење и спортска гимнастика) за тренинг ученика 1. и 2. разреда. Тренинге ће, уз надзор наставника и у терминима ван редовне наставе, два пута недељно држати студенти Факултет спорта и физичког васпитања.
                                               

Срећан Дан школе ,,Аврам Писевски”

Срећан Дан школе ,,Аврам Писевски”, Република Македонија
Драги наши пријатељи из Македоније, директорка Матилда, све најлепше за 36. рођендан Ваше дивне школе🍀👏
Организовали сте аутентичну видео конференцију под слоганом ,,Чајна башта” и повезали већи број школа у окружењу.
Хвала што сте нас позвали да будемо део Ваше манифестације, а ми Вам на дар шаљемо радове наших ученика и наставника.
                                                                                                                                Срдачан поздрав из Вранића 💜
                                               
                                                                                                                

,,Брзином до звезда”

Одличан спортски пројекат под покровитељством наше општине Барајево, Школски Спорт Београда и Спортског атлетског савеза Србије- трка ученика и ученица четвртог разреда на 30 м из високог старта.
Учествовало је 16 девојчица и 16 дечака из ОШ ,,Кнез Сима Марковић” Барајево и ОШ ,,Павле Поповић” Вранић.
Ученик наше школе, Никола Јоксић, победник је данашње трке ученика 4. разреда на 30 м из високог старта. Никола ће бити капитен екипе која ће представљати нашу општину Барајево на градском такмичењу.
Захваљујемо се свим учесницима на реализацији спортске манифестације.
    

Дан јабука

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА

ПРИМЕРИ ДОБРЕ УЧИТЕЉСКЕ ПРАКСЕ

ПОХВАЛА РАДА

,,Дан јабука 2020″, Јела Стевановић, ОШ ,,Павле Поповић” Вранић

Дуално образовање

PKS dualno obrazovanje UPIS U SKOLE

Градско такмичење из кошарке

Градско такмичење из кошарке за ученике седмог и осмог разреда,одржано је у спортском центру “Шумице”,18.05.2021. године.
Ученици наше школе су за првог противника имали вршњаке из Гроцке, ОШ”Илија Гарашанин”,које су победили и пласирали се у следећи круг такмичења.
Други противник су били дечаци са Чукарице, ОШ”Руђер Бошковић”. Противник је био бољи и заслужено победио.

 

Градско такмичење из историје

Данас је у Основној школи “Свети Сава” у Врчину одржано градско такмичење из историје. Нашу школу су представљали ученици одељења 8-1 Милан и Стеван Мацура. Стеван је освојио 3. место на градском такмичењу и пласирао се на републичко такмичење које ће бити одржано следећег викенда у Шапцу. Милан Мацура је такође остварио јако добар резултат. Важно је нагласити да су такмичења из историје на свим нивоима ове школске године организована на брзу руку у складу са веома специфичним и свима познатим приликама. Наставник историје Урош Миливојевић се још једном захваљује ученицима осмог разреда који су ове године, и поред бројних обавеза, орно прионули на такмичарске задатке и тестове.

Линија и боја чаролија моја

На ликовном конкурсу ,,Линија и боја чаролија моја” Дечијег културног центра Ниш прво место у категорији ученика 3. и 4. разреда Републике Србије освојила је ученица 3/2 наше школе, Лена Јоксић 💜

Васкршње ликовне радости деце Београда

Радови Филипа Аксића, Вање Лазић и Зорице Дамњановић ће представљати нашу општину на градском такмичењу- Васкршње ликовне радости деце Београда💜

                                             

Окружно такмичење, верска настава

Екипа ,,Свети Илија” је на окружном такмичењу из верске наставе постигла изузетан успех и представљају нашу школу на Републичком такмичењу 15. маја👏💜

Честитамо

Саро, Илија и Јоване💜

Честитамо нашем вероучитељу, Дарку Павловићу, коме је ово сада већ традиција да са ученицима наше школе иде на Републичко такмичење🍀
                                                 
                                                                                                     

Смотре рецитатора

Резултати општинског такмичења ,,Смотре рецитатора”- имамо 1. место, три друга места и једно треће место.
Анастасија Андрејевић ће представљати нашу општину и школу на градском такмичењу и желимо јој пуно успеха💜
Организација ,,Пријатељи деце Барајева” награђује ученице пригодним поклонима.
Похвала за све учеснике јер су ове године имали и додатни задатак да сниме рецитовање изабране песме.

                                                                                         

Simbol Francuske- simbol moje zemlje

Учешћем на конкурсу ,,Симбол Француске- симбол моје земље” наша ученица, Срна Божић, је освојила 1. место- по оцени стручног жирија💜
Удружење професора француског језика Републике Србије у сарадњи са Француским институтом је наградило Срну пригодним поклоном.
Честитамо Срни и њеној наставници француског језика, Горици Вељовић, на изузетном успеху ( 1. место од укупно пристиглих 211 радова из целе Србије)

180 година ОШ ,,Павле Поповић“

Прва школа у Вранићу почела је са радом 1841. године, а први учитељ је био свештеник Димитрије Поповић, брат кнеза Павла Поповића. И пре 1841. године у Вранићу је било више писмених људи, па се сматра да је школица која је повремено радила постојала чак пре 1788. године.

Прва школска зграда у Вранићу подигнута је 1848. године у центру, уз општинску механу. Из 19. века нису сачувана документа о раду школе, а већ од 1907. године има уписница, дневника, уредаба и свезака. Те године Вранић је добио нову школску зграду на Окапини, са три учионице и учитељским станом на истом месту, а у њу су ишла само деца из Вранића. Године 1929. изграђена је још једна зграда школе поред цркве на месту где се данас налази Дом здравља. У тим школама се радило све до 1958. године, када је завршена нова школска зграда у којој школа ради и данас.

За време 2. светског рата школе су радиле са извесним прекидима, а школа је 1941. године добила назив „Павле Поповић“. 1958. године школа је променила име у „Моша Пијаде“, да би 4. априла 1991. године, након референдума, вратила име „Павле Поповић“. Решењем Народног одбора 1962. године школи у Вранићу су припојене школе у Мељаку и Шиљаковцу, које су сада подручна одељења школе. Подручна одељења су четвороразредна, а матична школа је осморазредна.

Наша школа је једна од две установе које обављају делатност основног образовања и васпитања деце на територији ГО Барајево.

Центар рада је матична школа у Вранићу коју тренутно похађа 414 ученика. Школа има два подручна одељења: Мељак са 79 ученика и Шиљаковац са 26 ученика.

Број запослених у школи је 59- 14 учитељица, 28 наставника , 3 стручна сарадника, три радника запослена у секретаријату и рачуноводству школе и 10 помоћних радника.

Директор школе је професор разредне наставе, Јела Стевановић.

Рад школе у последњих десет година је веома напредовао, заслугом наставника који примењују најновије метода извођења наставе, укључивањем у рад ученика на разним активностима/ радионицама, применом све већег броја рачунара и савремених наставних средстава.

Посебно смо поносни на нашу нову школску фискултурну салу која је опремљена квалитетном спортском опремом, као и новом мултифункционалном учионицом. У току је опремање учионице савременом електронском опремом тако да ће у блиској будућности наши ученици моћи да уживају у пројекцијама тродимензионалних филмова, позоришним представама, а школа је уједно добила репрезентативни простор за организовање презентација, састанака и семинара. Простор је, уједно, идеалан за организовање прослава, о чему сведочи и прослава мале матуре за ученике осмог разреда 2020. године.

Осим редовних наставних и ваннаставних активности, школа већ десет година учествује у програму развоја школског спорта и школских спортских секција који се организује под покровитељством ГО Барајево. О успеху школе у овим програмима сведоче признања, дипломе и медаље које су наши ученици освојили на спортским такмичењима, али и два научна рада која су објављена на стручним скуповима. У оквиру овог програма Школа организује и спортску манифестацију за ученике млађих разреда „ Полигон спретности“ на којој је у почетку учествовало пет, па 12 школа са 7 општина, а уколико то дозволи епидемиолошка ситуација ове године на нашим играма учествоваће 16 школа са 12 градских општина. Осим пројекта за развој спорта Школа је у сарадњи са ГО Барајево учествовала на пројекту за Безбедност деце у саобраћају .Школа је у оквиру пројекта набавила саобраћајне полигоне, бицикле и заштитну опрему .

Од школске 2019/2020. године Школа учествује у пројекту „Обогаћени једносменски рад“ који организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Циљ пројекта је да ученици кроз организовање разних креативних активности добију знања и вештине које не стичу кроз формални наставни процес.

Круна пројекта је организовање манифестације „Дани јабуке“ где је око 100 излагача (ученика, родитеља и грађана Вранића и околине) представило домаће производе од јабука. План школе је, у сарадњи са МЗ Вранић и ГО Барајево, да „Дан јабука“ буде општинска привредно-туристичка манифестација.

Учешћа на пројектима, конкурсима и такмичењима се не могу се набројати. Сарадња са другим школама, организацијама и локалном заједницом је на завидном нивоу.

Протеклих година школа је реконструисала и уредила много тога. Реконструисани су мокри чворови у све три школе, урађена је нова електро инсталација у школи Вранић, промењени су прозори на свим зградама, подови у већини учионица, у потпуности је реконструисан и делимично опремљен нови информатички кабинет, кабинет историје, ликовног и кабинети технике и технологије, уређене су заједничке просторије, изграђене летње учионице и собрашнице.

Израђен је идејни пројекат за нову зграду подручног одељења школе у Мељаку и у току 2021. године очекујемо почетак радова на изградњи. Нова зграда школе у Мељаку обезбедиће виши ниво стандарда боравка у школи, али и обављању образовно-васпитног рада.

Наша школа је 2019. године конкурисала за добијање статуса Модел установе из области Школски спорт, а 2020. године из области Обогаћени једносменски рад. Добијањем статуса Модел установе школа би имала вишеструке бенефите, како статусне тако и образовно- васпитне и материјалне. Уједно би то била и потврда успешног рада и залагања свих ученика и запослених у прошлом периоду.

Наша визија је побољшање услова рада на свим нивоима, подизање квалитета образовно-васпитног рада, унапређење сарадње са родитељима и широм душтвеном заједницом.

Свим запосленима, садашњим ученицима и онима који су завршили нашу школу, родитељима и пријатељима школе честитамо 180. годишњицу постанка Основне школе ,,Павле Поповић“.

Општинско такмичење из Православног катихизиса

На општинском такмичењу из Православног катихизиса ( први пут у Календару такмичења и смотри ученика основних школа) које се организује за ученике старијих разреда, екипа наше школе ,,Свети Илија, Вранић” је освојила потребан број бодова и пласирала се на градско/окружно такмичење.
Честитам на постигнутом успеху на општинском такмичењу и желимо им срећу на градском/окружном такмичењу 17. априла у 12 часова.
Иначе, да се подсетимо времена када су такмичења била по епархијама ( тада нисмо имали фб, али сада исправљамо )…
Не тако давне 2014. године, екипа наше школе : Дејан Додиг, Марко Поповић и Михајло Јанковић ( вероучитељ Дарко Павловић) je освојилa прво место ( намесништво бељаничко) у Републици Србији.
Данас су нас њихови другари: Сара Поповић, Илија Павловић и Јован Поповић (вероучитељ Дарко Павловић) обрадовали резултатима општинског такмичења и пласманом на градско/окружно такмичење.
                                                                
                                                            

Међународно тестирање ПИРЛС 2021

Међународно тестирање ПИРЛС 2021
Наша школа је једна од 170 одабраних школа у Републици Србији која треба да учествује у овом истраживању. У овом циклусу ПИРЛС истраживања учествује више од 60 земаља света, а међу њима по први пут и Република Србија. ПИРСЛ мери међународне трендове развоја читалачке писмености ученика четвртих разреда и пружа земљама уцесницама у истраживању јединствену прилику да прикупе међународно упоредиве податке о читалачким компетенцијама ученика у том узрасту.
Носилац овог истраживања у нашој земљи је Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, а потписник спровођења студије је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
Међународна асоцијација за евалуацију образовних постигнућа ИЕА из Холандије је узорковала школе и изабрала подручно одељење Шиљаковац за учешће у тестирању.
Тестирање управо траје у нашој сколи у Шиљаковцу, а посматрач на реализацији је др Славица Јасић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
                                                                                                     

Мали Пјер 2021

На школском такмичењу за најбољу карикатуру Мали Пјер 2021., одржаном 25.02. и 26.02.2021. учествовало је 13 ученика наше школе. Резултати такмичења су следећи: 1. место деле 3 ученика са истим бројем бодова (75): Маша Тајхтеровић 5-3, Аница Марковић 7-1 и Ненад Радовић 7-2.
Друго место деле два ученика са истим бројем бодова (74): Павле Ташић 5-3 и Јана Јелић 7-2. Треће место и 73 бода освојио је Угљеша Броћиловић 5-3.Честитамо награђеним ученицима!
Похваљујемо све награђене ученике као и све учеснике такмичења за креативност, оригиналност, духовитост, вештину компоновања и посебну атмосферу коју су представили на својим карикатурама.
                
         

Дан ружичастих мајица

Почетак школске године

Драги ученици, поштовани родитељи,

 Приближио се полазак у први и пети разред основне школе. Упознаћете школу, у којој ћете започети свој пут сазнања и дружења, као и нове другарице и другове са којима ћете делити школске и пријатељске тренутке и доживљаје.
Први разред
 • Подручно одељење Шиљаковац
  • Први сусрет са вашом учитељицом ће бити у недељу, 30. августа у 11 часова.
 • Подручно одељење Мељак
  • Први сусрет са вашом учитељицом ће бити у понедељак, 31. августа у 16 часова.
 • Матична школа Вранић
  • Први сусрет са вашим учитељицама ће бити у понедељак, 31. августа у 17 часова.

Пети разред

 • Матична школа Вранић
  • Први сусрет са вашим одељењским старешинама ће бити у понедељак, 31. августа у 18 часова.
   • 5_1 – учионица број 1 (приземље),
   • 5_2 – учионица број 4 ( 1.спрат),
   •  5_3 – учионица број 7 ( 2.спрат).
                 

[pdf-embedder url=”/wp-content/uploads/2020/05/Допис-за-ОШ-.pdf” title=”Допис за ОШ”]

[pdf-embedder url=”/wp-content/uploads/2020/03/Упис-првака-2020.0001.pdf” title=”Упис првака 2020.0001″]

ОБАВЕШТЕЊЕ

Министарства просвете, науке и технолошког развоја
о измени Правилника о календару образовно – васпитног рада основне школе за школску 2019/2020. годину

У ситуацији ванредног стања и низа примењених мера дани предвиђени за пролећни распуст биће искоришћени за учење. Пошто ученици свакако морају да буду у кругу породице и са што мање социјалних контаката, сматра се да би прекидање похађања наставе на даљину било на њихову штету.

У складу са тим, планирана промена календара огледа се у следећем:
– Од 13. до 16. априла 2020. (понедељак – четвртак) – одвијаће се настава на даљину према најављеном распореду часова и друге активности које школе планирају за ученике;
– Од 17. до 20. априла 2020. (петак – понедељак) – биће организовани пригодни едукативни садржаји у вези са празником и садржаји који су у функцији квалитетног коришћења слободног времена ученика;
– Од 21. априла 2020. (уторак) – следи наставак похађања наставе на даљину.

Представљена промена календара образовно – васпитног рада омогућава да се, по нормализовању ситуације, добије додатни простор за надокнаду кључних школских активности, о чему ћемо сви бити благовремено обавештени.

[pdf-embedder url=”/wp-content/uploads/2020/03/Распоред-рада-у-школи0001.pdf” title=”Распоред рада у школи0001″]

Психолог школе Драгана Николић и  наставница енглеског језика Милица Војводић учествовале су у истраживању у вези са даровитим ученицима у настави. Резултати тог истраживања представљени су на стручном скупу ,,Даровити у образовању” одржаном 18.11.2019. у ОШ ,,Јован Поповић”.  Показало се да у 21 школи, од 170 испитаних, даровити ученици имају прилику да наставу похађају по индивидуланом програму за талентоване ученике. Наша школа је једна од њих. Своје дугогодишње искуство у раду са њима наставница Милица Војводић поделила је на овом скупу, а Драгана Николић је пренела нашем особљу резултате истраживања и примере добре праксе из искустава других школа.

      

[pdf-embedder url=”/wp-content/uploads/2019/08/obavestenje.pdf”]

Михајло Вељовић, 8_2 – ђак генерације школске 2018/2019.године.

Наш сјајни ђак, добар и пожртвован друг, толерантан, оштроуман, а тих и ненаметљив, одговоран и савестан, благог осмеха и увек спреман – и за час и за нове изазове!

Хвала ти, Михајло!

 

Наши најбољи ученици – генерација 2011/2012 – 2018/2019. год.: Михајло, Марија, Теодора, Стефан!

Захваљујемо се нашој Општини Барајево, финансијерима пројекта, председнику Општине Слободану Адамовићу и члану Општинског већа, Александру Делићу, који су дошли да подрже пројекат наше школе и Удружења грађана ,,Изазов живота” о подизању еколошке свести најмлађих о очувању животне средине кроз непосредно учешће и деловање.
Ученици старијих разреда ОШ,,Павле Поповић” из Вранића су данас, заједно са својим наставницима, били ЕКО патрола барајевског језера ,,Дубоки поток”.
Прешли су целу стазу око језера у дужини око 3,5 км и покупили видљиве отпатке оставивши чисту шумску стазу око језера.
Дружећи се са припадницима полицијске станице из Барајева, који су и данас били наши пратиоци, ученици су имали прилику да пуно сазнају и о обиму и значају посла наших чувара реда и мира.
Након ужине и одмора у госте су нам стигли припадници ронилачке јединице Жандармерије Министарства унутрашњих послова Србије, професионалци на нивоу целе државе. Тај део већ не можемо препричати јер је свака реч (искуство, податак и чињеница) изнета данас упечатљива и као таква завређује апсолутну потребу да буде речена лицем у лице. Верујемо да ће након свих данашњих сазнања наши ученици пажљивије и обазривије умети да се понашају на воденим површинама, као и то да ће бити едукатори свом окружењу.
Стекли смо нова сазнања, нове пријатеље у животу, могуће је да ћете данима слушати препричавања наших ученика…али, вреди!!!
Хвала свима који су нам помогли да данас реализујемо оно што смо планирали већ дуже време- ,,Чувајмо природу, сачувајмо живот!”

    

    

Успешно изведена противпожарна евакуациона вежба у нашој школи за 2’32”, у тренутку када је у школи присутно 286 лица.
Захваљујемо се ГО Барајево на иницијативи превенције заштите у ванредним ситуацијама, противпожарној јединици Барајева  и Александру Павловићу, полицијској станици Барајева и Црвеном крсту Барајева.

Заједно смо јачи и спретнији!

    

Ученици наше школе заједно са својим наставницима организују донаторски концерт
(31.05.2019. са почетком у 18:00) поводом сакупљања средстава за куповину озвучења. Учесници су деца наше школе у пратњи својих наставника који чине поставку школског бенда.

 

 

 

Милица и Давид, наши сјајни ученици, учествовали су данас на Републичком такмичењу из српског језика у Тршићу. Честитамо им на учешћу и добрим резултатима.

Наши драги пријатељи Гага и Бане („Зелени талас”) су одржали интерактивно предавање о безбедности у саобраћају. Хвала на посети, иницијалним предлозима за унапређење превенције безбедности наших ученика као учесника у саобраћају.
Нашем координатору Раши из ГО Барајево хвала на безрезервној подршци.

 

Нашим ученицама, Милици Радосављевић (VII-1) и Петри Радусиновић (VII-2), на Хемијском факултету у Великом хемијском амфитеатру су додељене дипломе за освојено треће место на градском такмичењу из хемије.

Друга међуопштинскасмотра „Пологон спретности”,
пројекат „Школски спорт” под покровитељством ГО Барајево.
Хвала нашим гостима:

 • ОШ „Кнез Сима Марковић” , Барајево
 • ОШ „.Дражевац”, Дражевац
 • ОШ „Вук Караџић”, Степојевац
 • ОШ „Бранко Радичевић”, Велика Моштаница
 • ОШ „Љуба Ненадовић”, Жарково
 • ОШ „БановићСтрахиња”, Баново брдо
 • ОШ „Вељко Дугошевић”, Звездара
 • ОШ „Јанко Веселиновић”, Вождовац
 • ОШ „Свети Сава”, Врчин – Гроцка

 

      ФРАНКОФОНИЈА У ВРАНИЋУ, 28.03.2019.

Богат програм на француском језику, који су припремили ученици ОШ „Павле Поповић“ из Вранића са својом наставницом , Горицом Вељовић, обележио је, и ове године у Дому културе, дане Франкофоније. Публика је уживала у чарима француског језика, кроз рецитације, скечеве, представу „Три Прасета“ и, наравно, кроз заносну музику слушајући песме Луане, Индиле, Анжелине и Вилија Вилијама. И овај пут су ученици показали невероватан таленат у извођењу својих тачака на француском језику. С нестрпљењем их очекујемо и следеће године у исто време!

ГЛАСАЈТЕ И ДОПРИНЕСИТЕ ПОБЕДИ НАШИХ УЧЕНИКА!

Њихове песме објављене су на фб страници Културног центра Младост Футог. Посетите страницу, отворите слику/песму и лајкујте до 7.марта у подне.

Хвала!

[pdf-embedder url=”/wp-content/uploads/2019/03/Doc1.pdf”]

 

Драги наши ученици и родитељи,

 • Почетак другог полугодишта школске 2018/2019. године је планиран за 25.02.2019. године (понедељак) када ученици млађих разреда матичне школе у Вранићу долазе у преподневну смену, а ученици старијих разреда долазе у послеподневну смену.
 • Ученици првог и другог разреда у Мељаку су преподневна смена, а ученици трећег и четвртог разреда су послеподневна смена.
 • Ученици у Шиљаковцу су, стандардно, у преподневној смени.
 • Начин надокнаде часова ћемо заједнички разматрати од понедељка.
 • Срећан и успешан почетак другог полугодишта ученицима, запосленима, а и родитељима.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

У оквиру Пројекта Набавка уџбеника и других наставних средстава потребни су подаци о:
1.) ученицима из социјално/материјално угрожених породица ( примаоци новчане помоћи)/ само уз решење којим се утврђује право на остваривање социјалне новчане помоћи;
2.) ученицима са сметњама у развоју и инвалидитетом ИОП1 и ИОП2 ( који основношколско образовање стичу по индивидуалном образовном плану)/ документација у школи и потписана изјава од стране родитеља;
3.) ученицима основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете које је у систему школовања/ уз потврде да су у систему школовања.

Податке разредне старешине да доставе Секретаријату школе до петка, 1.3.2019. године ( петак), а родитељи да доставе потребну документацију до 15.3.2019.године (петак).

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ!

Препорука Владе да се распуст продужи!

Београд, 14. фебруар 2019.

Влада Републике Србије донела је на данашњој седници препоруку свим јединицама локалне самоуправе да се распуст у основним и средњим школама продужи и следеће недеље, односно да се настава не одржава од 18. до 24. фебруара.

Влада је ову препоруку, која предвиђа да први радни дан за основне и средње школе буде 25. фебруар, донела због смањења ризика и изложености ђака вирусу грипа.

Победничка налепница!
Идејно решење налепнице је једноставно, оригинално и естетски привлачно.
Похваљујемо ученицу 8_1, Теодору Митић, за креативност у дизајну налепнице.

ОБАВЕШТЕЊЕ О НЕРАДНИМ ДАНИМА ЗА НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ

Обавештавамо вас да је, у складу са Календаром рада, петак 28.децембар 2018.године последњи радни/ наставни дан у 2018.години.
Први радни/наставни дан у Новој години је среда 9.јануар 2019.године.
Старији разреди полазе у преподневну смену, а млађи разреди у послеподневну смену у Вранићу.
У Мељаку су у преподневној смени ученици трећег и четвртог разреда, а у послеподневној смени ученици првог и другог разреда.
Желимо вам срећну и успешну Нову годину, уз најлепше жеље за новогодишње и божићне празнике!

Још једно признање од Спортског савеза Барајева за предан и посвећен рад у области спорта у 2018. години.

                                                                   

Традиционалне посете Америчком кутку се настављају. Милица (7-1), Анђелија (7-3) и Павле (7-3) присуствовали су занимљивом часу у петак 21.12.2018. који је водила госпођа Данби Ли из Америке. Госпођа Ли је пореклом из Калифорније, а сада ради на пројекту који подразумева обилазак Србије, интервјуисање људи, а њене фотографије и приче о људима из Србије можете прочитати на њеном сајту storiesfromserbia.com.Наши ђаци су били најмлађи у групи, кажу да им је било забавно, да су научили технике за писање добре приче, испробали су се и сами у томе и на крају су се учланили у Кутак. Учлањење је бесплатно, а ускоро ће се свакога петка од 17 do 18 часова одржавати бесплатни часови конверзације за тинејџере.

 

ОБАВЕШТЕЊЕ
Предмет: Електронска апликација „Основи безбедности деце” која је намењена ученицима, родитељима и наставницима
Након реализације низа предавања и радионица у оквиру Програма ,,Основи безбедности деце“ Министарство унутрашњих послова је развило електронску апликацију ,,Основи безбедности деце“ за мобилне телефоне, која је доступна на интернету у ,, Google Play“ и ,,App Store“.
Апликација је првенствено намењена ученицима четвртог и шестог разреда, али је могу користити и други узрасни нивои у основној школи. Будући да ученици у школи не користе мобилне телефоне, препорука је да на часу информатике, уз подршку наставника, ученици инсталирају апликацију.

Данас је у организацији Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, одржана и обука за помоћне раднике – Поступање у ситуацијама насиља у школи.

 1. награда на градском такмичењу деце песника

На финалном градском такмичењу деце песника основних и средњих школа Београда, на коме је учествовало 37  ученика из 14 градских општина, наша ученица, Тања Шкркић, освојила је прву награду за песму „Врба”. Поред тога, Тања је и добитник повеље „Васка Јукић Марјановић” која се додељује најуспешнијем ученику такмичења.

 

 

На списку радова који су објављени у Зборнику радова „Дигитални час” за школску 2018/2019. годину налазе се радови наших наставника:

ДРУШТВЕНЕ НАУКЕ, УМЕТНОСТ И СПОРТ

 • Примена ИКТ технологије у настави историје (Урош Миливојевић);
 • Јесен, временске прилике (Александра Јованић, Милан Митић);
 • Најчешће правописне и граматичке грешке (Јелена Игњатовић);
 • Глаголи (Драгана Драча)
 • Roald Dahl- Life and works (Милица Војводић)

ПРИРОДНЕ НАУКЕ

 • Дигитални час из природе и друштва (Јадранка Мацура);
 • Игром до знања (Јелена Видић, Александар Давидовић);
 • Дигитални час за предмет свет око нас (Слађана Дамевић)

Наш колега, наставник историје Урош Миливојевић, добитник је треће награде из области друштвене науке, уметност и спорт.  ЧЕСТИТАМО! Листа награђених радова на конкурсу 2018/19.

 

Пројекат “Бирам француски” ове школске године започет у Вранићу (23.11.2018.)

На позив наставнице француског језика, Горице Вељовић, у нашу школу, по први пут, дошли су  представници Француског института у оквиру пројекта “Бирам француски”. Францускиње Aurélia Lehmann et Noémie Alexandre, држале су радионице ученицима четвртог разреда у Вранићу и Мељаку. Ученици су били одушевљени чињеницом да имају прилику да се упознају и друже са правим Францускињама у својим учионицама. Пуни ентузијазма, радо су учествовали у њиховим занимљивим активностима и чарима француског језика, што је оставило снажан утисак на њих.

 

Квалитетни директори школа, који се бирају на основу високих критеријума, веома су важни за подизање нивоа образовања, поручио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, приликом обиласка ОШ „Павле Поповић“ у Вранићу.

„Са директорима професионалцима, који добро раде свој посао, дугорочно правимо стратегију квалитетног руковођења образовним установама“, рекао је Шарчевић.

Он је подсетио да је јуче почело полагање за лиценце за директоре и додао да квалитет можемо да имамо само са јаким критеријумима за лиценцирање и обуке.

Директорка ОШ „Павле Поповић“ Јела Стевановић указала је на чињеницу да је министар Шарчевић први министар у 177 година дугој историји школе који је посетио ту образовну установу. Она је информисала министра о текућим радовима на проширењу капацитета школе, оснивању продуженог боравка, ђачке кухиње и ученичке задруге, као и о плановима за изградњу новог објекта школе у Мељаку. Стевановић је истакла да школа већ неколико година спроводи пројекте који се односе на развој школског спорта, као и оних који се односе на безбедност деце у саобраћају.

„Набавили смо савремену опрему са школску спортску салу, као и полигоне, бицикле, заштитну опрему и наставна средства за рад саобраћајне секције“, рекла је Стевановић.

Директорка је представила и реконструисан кабинет информатике и историје и школску библиотеку која је опремљена потребном наставном литературом и дечијим часописима.

 

Oбележили смо Европски дан језика – израдили пано са различитим изразима у којима се спомињу боје… У нашој невеликој школи уче се три страна језика. Почели смо наставу данас уз поздрав “Здраво!”, на енглеском, руском и француском.
Већина ученика је данас носила мајице са натписима на страним језицима.
Hello!
Salut!
Здравствуйте!

  

 

 

 

„Време части и поноса”

Дом културе у Вранићу

Надахнута представа посвећена славним војсковођама Степи Степановићу и Живојину Мишићу, стогодишњица завршетка 1. светског рата.

                                

 

Добродошлица нашим ученицима, родитељима првог радног дана нове школске године

              

ГО Барајево је наградила најбоље ученике – вуковце и ђаке генерације из ОШ „Кнез Сима Марковић” из Барајева и ОШ„Павле Поповић” из Вранића.

 

 

                                           

Ђак генерације – Никола Станковић

“Никола је ученик изузетних интелектуалних способности. Амбициозан је, вредан и добар организатор. Воли изазове и победе. Никола је дружељубив и духовит. Једног дана жели бити успешан бизнисмен.”

Oдељенски старешина Тања Веселиновић 

Пријемни испит за музичку школу „Марко Тајчевић“ из Лазаревца, која од школске 2018/2019. године ради у склопу наше школе, је у петак – 08.06.2018.год., у 12:00. Сви заинтересовани ученици нека дођу на пријемни испит у школу у Вранић.

На пријемни испит могу доћи и ученици из других школа: Велике Моштанице, Баћевца, Дражевца…

[pdf-embedder url=”/wp-content/uploads/2018/05/УПУТСТВО-ЗА-РОДИТЕЉЕ.pdf” title=”УПУТСТВО ЗА РОДИТЕЉЕ”]

[pdf-embedder url=”/wp-content/uploads/2018/05/Уписни-календар.pdf” title=”Уписни календар”]

Сајам занимања

Позивамо ученике осмог разреда и њихове родитеље на наш 5. Сајам занимања који ће се одржати у петак, 20. априла 2018. године у 12 часова у просторијама школе.

На Сајму ће, као и претходних година, гостовати 20-ак представника различитих занимања који ће у разговору са децом и родитељима представити своје занимање.

Школски тим за професионалну оријентацију.

Франкофонија

Приредба поводом Франкофоније постала је већ традиција у нашој школи. Ученици ОШ „Павле Попвић” пуни ентузијазма, глумили су, рецитовали и певали на француском језику. Поред наставнице француског језика, која је заслужна за организацију, техничку подршку пружио им је и наставник музичке културе.

   

 

 

 

 

„Твој лајк за наш плес”

Почело је гласање на конкурсу „Твој лајк за наш плес”, сезона 4.

Нумере наше школе су 7., 8. и 9.  Гласа се на списку који се налази на дну и аутоматски излази број и проценат гласова, као и на уoutube каналу.

Молимо Вас да нам пружите подршку на нашем првом учешћу у оваквој врсти такмичења.

 Гласајте за најбољу плесну тачку – потребан нам је „Твој лајк за наш плес”

 

 

 

Посетите своју школу

Позивају се бивши ученици ОШ „Павле Поповић” Вранић да посете своју школу у суботу, 31.03.2018. године у периоду од 10 до 14 часова и своја запажања и предлоге запишу у Књигу утисака.

 

Дођите да нас посетите и проведете време са нама

 

 

 

2. продајна изложба „Весела радионица”

Позивамо родитеље, баке, деке, да посете продајну изложбу креативних радова ученика полазника секције „Весела радионица” .

Координатор секције: Равијојла Шарчевић

Место одржавања: хол ОШ „Павле Поповић”

Време одржавања: петак 30.03. (08:00 – 18:00)

Очекујемо Вас у што већем броју!

П.С. Изложба ће бити организована и у подручним одељењима у Мељаку и Шиљаковцу. Тачно врме изложбе у овим одељењима ће бити накнадно објављено!

 

 

[pdf-embedder url=”/wp-content/uploads/2018/02/Обавештење-28.2.2018.-–-kopija.pdf” title=”Обавештење 28.2.2018.”]

Први састанак Вршњачког тима за професионалну оријентацију

Почеле су припреме за Сајам занимања који ће се у априлу месецу, већ пети пут, одржати у нашој школи.

 

 

Министар Стефановић присуствовао предавању из Основа безбедности деце

Прва школа у Републици Србији у којој су подељени приручници пројекта “Основи безбедности деце”.

Част су нам указали министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, помоћница министра просвете Весна Недељковић, амбасадор ОЕБС-а и други званичници полиције, као и наше општинско руководство.

 

 

Школска слава Свети Сава

Драги пријатељи,

Данас смо посебно радосни јер славимо школску славу  Светог Саву, у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства.

Најлепше жеље нека стигну до свих Вас из наше школе!

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Продајна изложба “Весела радионица”

Позивамо родитеље, баке, деке, рођаке, да посете продајну изложбу креативних радова наших ученика полазника секције “Весела радионица”.

Координатор секције: Равијојла Шарчевић

Место одржавања: хол ОШ “Павле Поповић”

Време одржавања: петак 26.01. (09:00-16:00)

Очекујемо Вас у што већем броју.

 

 

Почетак наставе после празника

Обавештавамо ученике и родитеље наше школе да настава почиње сутра, 9.01.2018. године (уторак).

Старији разреди полазе у школу у преподневној смени, а млађи разреди у послеподневној смени.

Срећно у даљем раду!

Забавник

Од данас у школској библиотеци.

Огледни час – Шиљаковац

Огледни час одржан је у  школи у Шиљаковцу, 27.04.2017.  Учениници  од 1. До 4. разреда  имали су  заједнички, тематски час, ВАСКРС.
разред је имао час Народне традиције, нас. јединица Васкрс/утврђивање

 1. разред  Математику , Припрема за писмену проверу, множење и дељење
 2. разред Српски језик, Врсте речи/  утврђивање
 3. разред Српски језик, Врсте речи/ утврђивање

Ученици су радили задатке из одређеног предмета , који су били повезани са темом часа. Час су водили учитељица Тамара Бабић и учитељ Милан Митић, а истом присуствовали психолог школе Драгана Николић, педагог Марија Станојевић  и вероучитељ Стефан Михајловић. Час је веома успешно завршен, са великим одушевљењем педагога и психолога. Ученици на самом часу били максимално активни и мотивисани за рад, што се види из приложеног.

Настава у природи

ПЕРИОД : 18.4. – 25.4.2017. ( 7 ноћи )

МЕСТО : Златибор , хотел ,,Голија“

ИЗВОЂАЧИ :

 1. Добринка Маринковић(професор разредне наставе одељења 42)- број ученика : 7
 2. Слађана  Дамевић(професор разредне наставе одељење 32) – бројученика : 16

ОРГАНИЗАЦИЈА : ,,Гранд  турс“

Ученици ОШ ,,Павле Поповић“ боравили су на Златибору. Смештени смо у хотел ,,Гoлија”. Ученици 32 у приземљу ( 6 соба + соба за учитеља ), а 42 на првом спрату ( 2 собе +соба за учитеља ), док су деца су распоређена у договору са учитељем.

Број кревета по собама прилагођен,иако су собе, углавном трокреветне и четворокреветне. Свака соба је имала ТВ и своје купатило. Хигијена је задовољавајућа, собе су, као и ходник, током дана сређиване ( усисавање, брисање…) .

Пут до хотела је протекао без проблема и при доласку и при одласку. Правиле су се потребне паузе.

Боравак смо почели са вечером, а завршили ручком. Ужина је спакована и подељена на паузи при повратку кући. Оброци су сервирани  у кухињи хотела ( 3 главна оброка и поподневна ужина ). Храна је била свежа, укусна и по потреби додавана ученицима који су желели  још. Послуживана у тачно договорено време.

У склопу хотела налази се базен и неколико ограђених терена. У изградњи је спортска сала затвореног типа. Настава се могла одвијати у неколико просторија. Постоје табле и основна средства за рад ( организацију часа ).

У предворју, поред рецепције постоји могућност пуштања интересантних емисија и филмова.  Лекар је био доступан 24h . Имао је своју ординацију, као и потребне лекове . Увек је био расположен и спреман да саслуша и прегледа сваког ученика. Лекове су деца добијала по потреби.

Рекреатор је организовао свакодневне активности у складу са временским приликама. У периоду одвијања рекреативне наставе, падао је снег и било је веома хладно ( испод  0 степени). Ми смо се надали лепшим и топлијим данима, па гардероба која је понета није одговарала тренутној температури. Због тога је рекреатор шетње прилагођавао  и организовао тако да се деца не исквасе много и не претерају са боравком на хладном ваздуху.

На распореду је била свакодневна преподневна шетња, одмор и учење након ручка. Ишли смо до центра Златибора, метеоролошке станице, споменика, шетали поред  језера, ратне болнице, цркве, парка диносауруса…

Послеподне је било резервисано за одлазак на базен. То је било посебно интересантно  свој деци. Вода у базену је била чиста, а простор за пресвлачење уређен и чист. У склопу базена налазе се свлачионице, тушеви и фенови.  Рекреатор их је сачекивао, био све време присутан заједно са нама учитељима и испраћао их.

Вечерњи програм је био разноврстан. Почињао је у 20h , а завршавао између 21.30 и 22 сата . Свако вече имало је нову тему или задатак (маскенбал, најбоља фризура, караоке, квиз…). Деца су била весела и радо су учествовала у свим активностима.

На крају рекреативне сви су добили дипломе. Организован је и преподневни програм у затвореном простору, када време није дозвољавало да се изађе у шетњу. На теренима испред хотела, када није било падавина, дечаци су играли фудбал, а девојчице су организовале своје активности ( чуњеви, лопте…).

Поред ових техничких и организационих ставки, најбитнија је била атмосфера која је владала. Ученици су били весели и сваки дан им је био интересантан. Лепо су сарађивали са Дејаном, рекреатором, једва чекајући следећи задатак.

Свакодневно су им прегледане собе, тако да су се трудили, а уједно и учили како се понаша када делимо простор и када смо у заједници.

Колегама препоручујем хотел за који нисмо имали замерки.

Слике можете видети у галерији.

                                          ВОЂА ПУТА

Слађана Дамевић